September 22, 2021
aktuelno

Milan Micić predstavio svoje knjige u kikindskom Kulturnom centru – Kikinda Online News

U Galeriji kikindskog Kulturnog centra, autor Milan Micić predstavio je svoje knjige – ,,Banat 1918.”, ,,Amerikanci – Srpski dobrovljci iz SAD 1914.-1918.” kao i knjigu o životu i sećanjima Srpskih doborovoljaca u periodu od 1914. do 1918. godine u saradnji sa Udruženjem potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Kikinda. Pored autora, o knjizi su govorili i profesor istorije Lazar Demić i Radovan Vlahović, književnik.

-,, Milan Micić je vrlo složen autor i stvaralac. On je čovek koji je objedinio tri velika talenta koja mu je Bog dao. Talenat da piše poeziju i prozu, i da se bavi naukom i istorijom. On je dobrovoljački unuk iz Vojvode Stepe, naše gore list, iz našeg dela Banata, neko ko oseća i saoseća naše krajeve koje je delio sudbinu, zajedno sa svojom porodicom našeg mentaliteta i u prilici je da otvori i da otkrije iz zaborava veliku temu i veliku priču vezanu za Srpske dobrovoljce. On je jedan od najvećih poznavalaca srpskog dobrovoljačkog pitanja u našoj Srbiji i autor desetak različitih knjiga na tu temu. Banatski kulturni centar je dobrim delom izdavač svih izdanja, tako da smo u kikindskom Kulturnom centru, a potom i u Ruskom Selu, bili u prilici da govorimo o njegovim knjigama. Knjiga ,,Banat” sastavljena je od prevedenih tekstova oji su izlazili u Ugarskoj štampii u vreme Velikog rata od 1914. do 1918. godine. Pored istorijskih fakata, Srba koji su iz Amerike došli kao Dobrovoljci da se pridruže srpskoj vojsci i kralju u oslobođenju otadžbine, imamo i priče i sećanja i predanja koja su ostajala u porodici. Dr Milan Micić je preko 220 sećanja pojedinaca opisao i zapisao, tako da je to jedna vrsta i dokumentarne proze, pored svog istorijskog dela. Ova knjiga predstavlja svojevrsni omaž odbrane naše zemlje” – izjavio je književnik Radovan Vlahović.

-,, Knjige govore Prvom svetskom ratu. Prva knjiga o Amerikancima i dobrovoljcima iz Amerike koji su otišli na Solunski front u periodu 1914. i 1918. i ova knjiga se sastoji iz svog istorijskog dela, ali i dela kazivanja. Tu se nalazi 25 kazivanja sećanja potomaka, a od toga značaj deo se odnosi na dobrovoljce koji su bili naseljeni na teritoriji kikindske opštine u Ruskom Selu. U drugoj knjizi ,,Banat 1918. godine” specifična je zbog novine u našoj istoriografiji, kolega Ferenc Nemet je preveo sa mađarskog lista ,,Torontal” koji inače izlazi Velikom Bečkereku, članke koji si odnose na period iz 1918. godine i tu imamo praktično, po prvi put u srpskoj istoriografiji mađarsku percepciju onoga što se dešavalo 1918. godine,a posebno bih apostrofirao pet, šest tekstova koji se odnose na ulazak Srpske vojske gde mađarski izvori govore toj vojsi koja je dala ulaz i u Banat, i održava red i mir, odnosno obezbeđuje živote ljude, bez obzira na veru, naciju i jezik i stara se kako o Srbima, tako i drugom stanovništvu Banata” – izjavio je autor Milan Micić za Kikinda News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *