September 18, 2021
aktuelno

Danas je Svetski dan prevremeno rođene dece – Kikinda Online News

Širom sveta danas se obeležava Dan prevremeno rođenih beba. Svake godine pre vremena rodi se 15 miliona beba na planeti, dok je u Srbiji taj broj oko 4.000 odnosno 11 beba svakoga dana. Neke od njih na rođenju teže manje od 1.000 grama. Svaka beba koja je rođena pre 37. nedelje trudnoće, smatra se prevremeno rođenom. Zbog toga, 17. novembar je dan kada se skreće pažnja javnosti na probleme porodica prevremeno rođenih beba, kao i na sve izazove koji mogu da ih prate tokom daljeg života i perioda odrastanja.

Kako nam je rekla pedijatar neonatolog dr Gordana Bistričić pri Dečijem odeljenju kikindske Opšte bolnice sa dvadeset godina dugim stažom u oblasti pedijatrije i neonatologije, Kikinda se uklapa u Evropske i svetske proseke a to podrazumeva između 6 do 10% prevremeno rođene po broju živorođene dece.

-,, Kod nas u Kikindi poslednjih godina vođena je statistika gde je zabeležen slučaj prevremeno rođenih beba od 8% što bi značilo da na 400 porođaja to bude oko tridesetak dece. Učestalost nije velika, ali problem može da postane dosta ozbiljan i kompleksan jer niko čak ni u svetu ne može da odredi koji je razlog koji dovodi do prevremenog rađanja,a isto tako prevremeno rađanje se može i odložiti, ali se još uvek nije našao lek koji bi ga i sprečio” – izjavila je dr Bistričić.

Prevremeno rođena deca zahtevaju posebne mere nege i terapije, nekad čak i u specijalizovanim ustanovama:

-,, To su male bebe, a veliki borci, međutim, jako je bitno u kojoj nedelji se rađaju. Što trudnoća duže traje, veća je šansa da prežive i da budu zdravi, ali postoje slučajevi i da u 27. ili 28. nedelji gestacije najčešće naši akušeri upute te trudnice na zahvat gde se deca rode najčešće na klinici ,,Betanija” u Novom Sadu, jer je tada i najbolji transport majke i deteta. Ta deca su nezrela u svakom smislu, i čak dužina i težina nisu opredeljujući faktori, naprotiv. To su bebe koje imaju nezrelost svih organskih sistema i mi u Kikindi možemo da odnegujemo decu koja se rode 4 do 5 nedelja ranije, u našim izoletama sa sistemima kiseonika, infuzija i potpore, ali ona deca koja zahtevaju mehaničku potporu i mere za disanje ona moraju biti dalje upućena na ustanovu gde im se čak daju i lekovi za ubrzano sazrevanje pluća. Kod tih beba nisu problem samo nezrela pluća, problem mogu da budu i česta krvarenja, problemi sa očima, njihovi enzimski sistemi, varenje hrane, a roditelji prevremeno rođenih beba itekako prolaze veliku Golgotu, jer je poznato da ta deca češće i oboljevaju ” – dalje navodi dr. Bistričić.

Do prevremenog rođenja dece dolazi zbog hroničko-naslednih bolesti majke, usled nižih socijalnih i ekonomskih statusa, loše ishrane, teškog fizičkog rada, kao i zbog pušenja i korišćenja nedozvoljenih supstanci:

-,, Ta deca zahtevaju intenzivniji nadzor nad rastom, razvijanjem i odrastanjem i itekako su danas trendovi da deca i sa 800 grama pežive i postignu potpuno normalan fizički i intelektualni razvoj, ali za to je potrebno i vreme i preventivni pregledi koji su često vezani za odlazak u Centre u drugim mestima, kako ne bi došlo do oštećenja. Problem je što mi taj problem još uvek ne možemo da rešimo ovde, jer nemamo još uvek dečijeg oftamologa, ni dečijeg ORL specijalistu, ni fizijatra i to je ono što nam fali, ali iz mog saznanja jer sva ta deca meni dolaze na kontrole, vrlo retko su oštećenja takva da je komplikovan dalji razvoj i život deca. Uglavnom su to deca sa oštećenjima vida, sa cerebralnom paralizom, ali većina dece ipak postigne pun fizički i intelektualni razvoj, a i mnogi velikani su rođeni prevremeno – poput Isaka Njutna, Vinstona Čerčila, Pikasa i Napolena, i prema tome treba biti optimista, a roditeljima je potrebna psihološka potpora na kojoj bi svi kompletno kao društvo trebali da poradimo”– zaključila je doktor neonatolog Gordana Bistričić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *