August 3, 2021
aktuelno

U susret 101. godišnjici oslobođenja Kikinde – Kikinda Online News

Gradski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 god.ostvarujući ciljeve Saveza u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, organizuje obeležavanje 101. godišnjice oslobođenja grada Kikikinde 1918. godine, 20. novembra 2019. godine sa početkom u 11,00 časova na Železničkom groblju u Kikindi. Slaveći slavne pretke, slavi se i željena sloboda koju su doneli borci pre 101.godinu u naš grad. Dan, kada je herojski, i po svojim zaslugama besmrtni Gvozdeni puk, pod vođstvom pukovnika Dragutina Ristića, tu slobodu i ostvarenje viševekovnog sna doneo i u Kikindu. Programom obeležavanja predviđeno je da se verski obred i ceremonija polaganja venaca od strane predstavnika gradske uprave, predstavnika severnobantaskog upravnog okruga, predstavnika ministarstva odbrane i policije, SUBNOR-a, Srpskih ratnih veterana, rezervnih vojnih starešina i ostalih boračkih organizacija, kao i prigodnim kulturno umetničkim programom i recitalom učenika OŠ „Đura Jakšić“ obavi na Železničkom groblju sa početkom u 11:00 časova.

Prevoz za sve zainteresovane građane koji žele da svojim prisustvom obeleže ovu godišnjicu biće obezbeđen u 10:30 časova sa mestom polaska ispred “Galadske”u ulici Svetosavskoj.

Završetkom programa na Železničkom groblju, u nastavku je predviđen povratak i polaganje venaca predstavnika gradske uprave i GrO Saveza potomaka ratnika Srbije 1912.-1920.godine na spomen ploču pukovniku Dragutinu Ristiću u holu gradske kuće.

Dan ranije, 19.novembra, sa početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru u Kikindi, i istog dana, u 20.00 časova u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorice održaće se predstavljanje knjiga dr Milana Micića „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD 1914-1918“ i „Banat – novembar 1918“. O ovim knjigama govoriće autor, dr Milan Micić, kao i vlasnik i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović.

Organizatori ovog predstavljanja-promocije vrlo interesantnih knjiga su Savez potomaka ratnika Srbije 1912.-1920.godine GrO Kikinda i Srpski kulturni centar iz Ruskog Sela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *