September 22, 2021
aktuelno

Novozelandski pisac Bil Dirin gost biblioteke ,,Jovan Popović” u sredu – Kikinda Online News

Novozelandski pisac Bil Dirin biće gost Partizanske knjige u sredu, 13. novembra. Sa početkom u 20h, Dirin će u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ predstaviti svoj roman „Pelen“ koji je Partizanska knjiga objavila ove godine u prevodu Milana Pupezina.

Bil Dirin rođen je 1957. godine u Krajstčerču, na Novom Zelandu. Kao pisac, izvođač i nezavisni istraživač objavljivao je u različitim žanrovima i snimio muzičke albume s mnogobrojnim saradnicima. Neko vreme živeo je u Evropi, pre nego što se vratio na Novi Zeland. Godine 2010. dobio je spisateljsku stipendiju Univerziteta „Majkl King” u Oklandu. Godine 2017. snimljen je celovečernji dokumentarni film u režiji Sajmona Ogstona Bil Dirin, sećanje na druge, u kojem je dat pregled Dirinove četrdesetogodišnje karijere u pozorištu, izvođačkim umetnostima i muzici.

U romanu „Pelen“, Dirin kao gost izdaleka piše poslanicu o nama samima, Evropljanima, čak Evropljanima Balkancima, služeći se pritom svim raspoloživim evropskim poetičkim sredstvima i inovacijama. Ova autohtona, poreklom data izmeštenost autora u odnosu na okruženje Dirinov rezultat čini, ipak, novozelandskim i vreme je došlo da se sa još jednim od ovakvih rezultata upoznamo. Pravo vreme prave književnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *