July 29, 2021
aktuelno

PU ,,Dragoljub Udicki“ slavi 65 godina postojanja – Kikinda Online News

Predškolska ustanova ,,Dragoljub Udicki“ ove nedelje nizom različitih aktivnosti obeležava važan jubilej – 65 godina postojanja. Naime, 4. novembra 1954. godine se prvi vrtić u Kikindi ,,Jovan Jovanović Zmaj“ odvojio od sistema školstva i tada se rodilo prvo predškolstvo u našem gradu, te se zato taj datum obeležava kao datum osnivanja Predškolske ustanove. Pravo osnivanje ustanovljeno je 1963. godine kada su se ujedinile dve predškolske ustanove – vrtić ,,Jovan Jovanović Zmaj“ i ,,Dragoljub Udicki“ u jednu čije ime ovo zdanje i  danas sa ponosom nosi. U sklopu obeležavanja 65. godišnjice postojanja, sinoć je u punoj sali kikindskog Narodnog pozorišta održan Mjuzikl u kojem je učestvovalo oko tridesetoro dece  i dvadesetak  vaspitača PU ,,Dragoljub Udicki“. U sklopu jubilarne večeri dodeljene su plakete istaknutom vaspitačkom osoblju koje je dugogodišnjim ličnim doprinosima iz različitih domena vaspitno-obrazovnog procesa pomogao dalji razvoj predškolske ustanove na teritoriji okruga. Nosioci plaketa su vaspitači Edita Petrović, Vesna Majstorović i Zorica Despotov, nutricionista Jasmina Labus i šef računovodstva Danijela Petrov.  

-,, Mjuzikl je bio samo deo programa kojim obeležavamo ovaj jubilej koji će se održavati tokom cele nedelje. Kroz mjuzikl, deca i vaspitači su predstavili deo procesa rada u vrtiću kroz ples, pevanje i glumu što je svojstveno pozivu vaspitača koji je s jedne strane izuzetno težak i odgovoran, ali istovremeno jako lep, zahteva dosta ličnih, ali i profesionalnih kompetencija što se i pokazalo koliko su kikindski vaspitači stručni na pijedestalu predškolstva u republici Srbiji“ – izjavila je direktorica PU ,,Dragoljub Udicki“ Svetlana Milić.

Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak evocirala je uspomene na njeno rukovodstvo ovom ustanovom, i tom prilikom istakla da je sve ono što je PU ,,Dragoljub Udicki“ iz decenije u deceniju postizala kao rezultat danas jedan veliki jubilej za ceo grad, te da Kikinda ima čime da se ponosi:

-,, Ovo je najveća institucija kojom grad treba da se ponosi. 18 objekata, blizu 200 zaposlenih ljudi, velika odgovornost zaista je nešto što je oličenje ozbiljne predškolske ustanove, a potom i svih nas kao partnera i saradnika. Kada imate kolektiv koji u 18 objekata vrlo posvećeno radi sa decom onda vidite da ti rezultati koji se odnose ne samo na ulaganja gradske uprave na desetine miliona dinara i kroz partnerstvo i ulaganja u prostor gde danas borave deca to su sve njihovi lični i profesionalni doprinosi. U svakom objektu gde deca borave i gde rade vaspitači možete da vidite ponešto po čemu su prepoznati i po čemu se ističu i kada pogledate celokupni uspeh PU ,,Dragoljub Udicki“  možete i  da se pohvalite i sa međunarodnom saradnjom, različitim sekcijama koje funkcionišu i sa decom koja su motivisana i stimulisana da dalje rade, napreduju i razvijaju se“ – izjavila je Hrnjak.

-,, Sama ideja kao proces realizacije ovog programa nametnula se kao svojevrsna zamisao da obeležimo ovaj veliki jubilej i jedan od segmenata koji će najavljivati celonedeljne aktivnosti je upravo bio ovaj Mjuzikl. Idejni tvorac ove programske večeri bila je naša koleginica Edita Petrović, mada svi su podjednako učestvovali u programu, kako deca tako i vaspitači. Prikazali smo retospektivu jednog dana, počevši od boravka kod kuće, dolaska u vrtić i svih vaspitno-obrazovnih metoda u sklopu rada jednog vrtića tokom samo jednog dana. Vodilja našeg posla je ljubav, a zatim jedan studiozan, mukotrpan i posvećen rad“ – rekao je Milan Vašalić, vaspitač PU ,,Dragoljub Udicki“.

U sklopu obeležavanja 65. godišnjice postojanja PU ,,Dragoljub Udicki“ danas  od 19 časova u biblioteci ,,Jovan Popović“ održaće  promociju prvog broja magazina ,,Dragoljubče“. U sredu će se u okviru radnog dana u vrtićima održati aktivnost zamene uloga odnosno dece i vaspitača. U četvrtak od 19 časova će se u vrtiću ,,Plavi čuperak“ realizovati ,,Noć fantastike“ kada će se ceo vrtić pretvoriti u jednu veliku bajku a tada će i 65 predstavnika Saveta roditelja u vazduh pustiti simboličnih 65 lampiona u znak jubileja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *