September 22, 2021
aktuelno

Održana sedma sednica Severobanatskog upravnog okruga – Kikinda Online News

U prostorijama Severobanatskog upravnog okruga danas je održana sedma sednica Saveta upravnog okruga. Teme sednice bile su analize popunjenosti kapaciteta vrtića i potrebe izgradnje novih vrtića, predstavljen je i projekat ,,Jednosmenski rad” gde se utvrđivala spremnost lokalnih samouprava za uključivanje novih obrazovnih institucija u projekat, kao i predlozi osnovnih škola za projekat desegracije u obrazovanju. Pored predstavnika svih šest lokalnih samouprava sednici je prisustvovala i Snežana Vlačić Oluški, načelnica zrenjaninske Školske uprave.

-,, Definitivno jedna od vrlo važnih tema za Ministarstvo poslednjih godinu dana je obogaćeni projekat ,,Jednosmenski rad” koji nam je jako važan i koji je izazvao odlične reakcije kako nastavnika, tako i učenika i roditelja. Mi smo jedna od Školskih uprava za region čitavog Banata koja ima najviše škola u samom projektu, to je 26 škola, a od toga 9 škola u severnom Banatu, i to su škole u Novom Kneževcu, Adi, Molu, Trešnjevcu, Opština Kanjiža, Čoki, Padeju, Nakovu, Mokrinu, Banatsko Veliko Selo i Novi Kozarci. Jedna od obaveza savetnika jeste da prati realizaciju ovog projekta i mi smo proteklih dve, tri nedelje na terenu sve vreme gde želimo da vidimo da li je projekat koji smo zamislili na nivou i da li su to efekti koje mi i očekujemo” – rekla je Vlačić Oluški.

-,, Kod nas u opštini Novi Kneževac imamo jednu centralnu školu,a u selima su njeni ogranci. U Srspskom Krsturu počeo je jednosmenski rad u jednom odeljenju, za sada su pozitivna iskustva i to je ogledno odeljenje, da vidimo kako će to funkcionisati dalje. Mislim da su i roditelji i deca vrlo zadovoljni, ali i osoblje škole. Jednosmesmenski rad obuhvata da deca prepodne samo idu u školu, a nakon toga imaju dalji boravak u školi. Dakle rade domaći, igraju se, imaju nove vannastavne aktivnosti, sport i raznim drugim aktivnostima obogaćeno je njihovo znanje. Prednost u odnosu na dvosmenski rad jeste što su sama deca angažovana dok su im roditelji zauzeti”– izjavila je Aleksandra Ranković, član veća u opštini Novi Kneževac za obrazovanje i kulturu.

-,, U narednom periodu u planu su projekti renoviranja, izradnje novih vrtića što je neminovna potreba, a i krajnji cilj vaspitanja i obrazovanja u tom uzrastu veoma je bitan, pa su planovi lokalnih samouprava u narednom periodu da se spoje sa mogućnostima u budžetu. Jedna od tema sednice bila je i civilno-vojna saradnja koja je vrlo popularna i uspešno se realizuje, a to su kako tehničko-taktičke vežbe, tako veterinar na selu, lekar i vojni lekar na selu gde je cilj kako države, tako i vojske i svih njenih organa da se približe građanima. U narednom periodu praksa će biti da u saradnji sa vojskom pred kraj godine za naredni period gde će se ove aktivnosti obavljati na terenu uz ostale aktivnosti kako bi se vojska približila građanima Srbije i da se ompletni javni organi približe građanima” – izjavio je načelnik Severobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *