July 29, 2021
aktuelno

Nastavak prekograničnih aktivnosti na unapređenju povezanosti Banata – Kikinda Online News

Danas je u svečanoj sali Gradske kuće održana početna konferencija projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2” u okviru koje su predstavljene najvažnije aktivnosti i očekivani rezultati projekta koji za cilj imaju međusobno približavanje ljudi, zajednica kao i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti i obezbeđenje optimalnih razvojnih mogućnosti Srbije i Rumunije.

Projekat predstavlja nastavak nedavno završenog i uspešno realizovanog projekta “Unapređenje povezanosti Banata”, a realizuje ga konzorcijom predvođen Javnim preduzećem “Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, Gradom Kikindom, Opštinom Žombolj i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Novim projektom, nastaviće se aktivnosti na rekonstrukciji državnih puteva na teritoriji Grada Kikinde i Opštine Žombolj koji vode do graničnog prelaza Nakovo-Lunga, a novoizgrađena biciklistička staza biće osvetljena solarnim osvetljenjem. Projekat će dati značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta putne infrastrukture koja je  glavni kanal za prevoz tereta i putnika i igra važnu ulogu u poboljšanju društveno-ekonomskih standarda u čitavom prekograničnom regionu. Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega se  972.418,78 evra  finansira iz IPA sredstava.

-,, Društveno ekonomski razvoj poboljšanja uslova na ovoj teritorije jesu glavni razlozi prve, ali i druge faze projekta u kojem je Regionalni centar Banat već dao svoje učešće u prvoj fazi. U prethodnoj fazi uspeli smo da obezbedimo uslove da granični prelaz Nakovo-Lunga funkcioniše 24 sata, nadam se da će se to desiti u narednom periodu. U sledećoj fazi nastavljamo rekonstrukciju puteva kako sa srpske, tako i sa rumunske strane, a novoizgrađena biciklistička staza biće osvetljena solarnim panelima kao i niz aktivnosti koje će doprineti zadržavanju privrede na obe strane granice”- izjavila je Irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat”.

U prethodno završenom projektu, izrađena je tehnička dokumentacija i rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza od Kikinde prema Nakovu, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza stvoreni neophodni tehnički uslovi i bezbednosno – kontrolni standardi potrebni za dugoočekivani dvadesetčetvoročasovni rad i promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, a uspostavljena je i Kancelarija za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje sa sedištem u Kikindi.

Pavle Počuč, zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu i turizam i predstavnik Ministarstva za evropske integracije izjavio je da najnoviji ekonomski pokazatelji ali i dešavanja na terenu govore da je porastao broj investitora:

-,, Region Banata bio je jedan od najnerazvijenijih, međutim aktivnim merama Pokrajine, Republičke vlade i grada Kikinde doveli su do većeg broja investitora, zapošljavanja, broja radnih mesta, broj turista i da definitivno kroz privlačenje alternativnih izvora finansiranja u Banatu je znatno pojačana ekonomija i obezbeđeni su jači resursi, a posebno na relaciji Srbija Rumunija. U narednom periodu očekujemo da će se kroz ulaganja iz sredstava ovog projekta u putnu infrastrukturu i granični prelaz i biicklističku stazu značajno ojačati ekonomski region” – rekao je Počuč.

-,, Javno preduzeće “Putevi Srbije” sa svojim dosadašnjim partnerima realizovaće nastavak prethodnog projekta koji za cilj ima rekonstrukciju državnog puta od Kikinde do Nakova u dužini od skoro 2 kilometara. Ovim projektom JP “Putevi Srbije” žele da pored investitorske uloge koju ima u izgradnji, finansiranju, održavanju infrastukturnih projekata na državnoj putnoj mreži učestvuje i u ovim projektima koji za cilj imaju povezivanje dva grada Kikinde i Žombolja. Pored toga, sama rekonstrukcija podići će nivo bezbednosti saobraćaja na ovoj deonici, ali pre svega omogućiće da stanovnici Kikinde i Žombolja lakše žive i ostvare svoje živote i ciljeve” – rekla je Biljana Vuksanović, izvršni direktor JP “Putevi Srbije” i menadžer projekta.

-,, Otvaranje graničnog prelaza Nakovo-Lunga bio je jedan od ključnih trenutaka u ekonomskom razvoju grada u proteklih nekoliko godina, jer smo otvaranjem prelaza postali atraktivna ekonomska sredina koja je dobila važno mesto koje mu i pripada. Granični prelaz je odgovoran što smo dobili važnog investitora poput fabrike “Zopas” i što mi danas imamo veliku cirkulaciju ljudi između dva pogranična dela o čemu najbolje svedoči podatak da je proseku 800.000 putnika u prethodnih pet godina čak 75% stranih državljanina. Zbog toga nam je fokus u inteviziranju razgovora i pregovora sa Rumunijom kako bi granični prelaz mogao da radi 24 časa dnevno” – izjavio je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

-,, Rumunska strana dobila je to da je rekonstruisala sve puteve koji se krose sa 59C Nacionalnim putem, a sada smo krenuli sa rekonstrukcijom okolnih. U prvom delu projekta nismo uspeli da rekonstruišemo sve puteve koje smo zamislili, a sada radimo drugi deo projekta u kojem ćemo to završiti i ovo je boljitak za nas jer nam skraćuje put do Srbije i do Kikinde”- rekao je predsednik Opštine Žombolj Darius Postelnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *