August 3, 2021
aktuelno

Održan okrugli sto na temu “Žene i mediji” – Kikinda Online News

Okrugli sto na temu ,,Žene i mediji” danas je realizovan u Gradskoj kući uz prisustvo članica ženske Parlamentarne mreže AP Vojvodine iz Kikinde, ali i gošći iz Novog Sada, Ade, Zrenjanina, Mola, Kanjiže i Novog Sada.

Uklanjanje rodnih stereotipa u sredstvima javnog informisanja i promocija rodne ravnopravnosti utvrđen je kao jedan od strateških ciljeva prethodne Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti. Etički kodeks novinara Srbije obavezuje novinare i novinarke da u javnom izveštavanju izbegavaju diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti i seksualnom opredeljenju.
Ipak, napori učinjeni u proteklom periodu nisu doveli do napretka u pogledu rodno osetljivog izveštavanja i nediskriminatorskog prikazivanja žena u javnim glasilima. Etički kodeks novinara Srbije se nedovoljno poštuje. Mediji i dalje iskazuju i podstiču patrijarhalne kulturne obrasce i stereotipizirane rodne uloge žena i muškaraca. Seksizam je prisutan u medijskom govoru, posebno ako je reč o prikazivanju žena koje se nalaze na funkcijama i pozicijama odlučivanja u političkoj, javnoj i privrednoj sferi. Slučajevi nasilja u porodici i unutar partnerskih odnosa se često prikazuju na senzacionalistički način, dodatno viktimizirajući žene i devojčice žrtve nasilja. U komercijalnim medijima preovladava omalovažavajuće i pornografsko prikazivanje žena kao objekata seksualne želje ili objekata za gledanje. Malo je medija koji koriste rodno osetljiv jezik i na taj način dodatno čine žene nevidljivim u javnosti. Tzv. „ženski mediji” se uglavnom bave problemima u vezi sa fizičkim izgledom i pojavom žene, a ženama se obraćaju kao domaćicama.
Pored toga, mediji retko prikazuju dostignuća žena u javnom i političkom životu, ekonomiji, preduzetništvu, nauci, obrazovanju i drugim oblastima stvaralaštva. Retko se govori o doprinosu žena ekonomskom i društvenom razvoju. Žene su ređe od muškaraca prisutne u vestima i ređe se intervjuišu ili pitaju za mišljenje. Pojedine kategorije žena su skoro u potpunosti medijski „nevidljive” (Romkinje, žene sa invaliditetom, žene drugačije seksualne orijentacije, pripadnice manjinskih nacionalnih grupa, starije žene, žene na selu). Sve ovo doprinosi opstajanju patrijarhalnog rodnog režima i rodnih stereotipa koji podstiču rodno zasnovanu diskriminaciju. Tim povodom, okrugli stolovi imaju za cilj osnaživanje žena i podsticanje na hrabrost i njihovo javno istupanje:

-,, Drago mi je što je današnji okrugli sto realizovan u Kikindi, kao i što su mnogobrojni okrugli stolovi realizovani na inicijativu Koordinatorke ženske parlamentarne mreže i posvećene su unapređenju položaju žena i njihovom ekonomskom osnaživanju sa ciljem ostvarenja parlamenetarne demokratije vladavine prava i ljudskih sloboda. Primarni cilj za organizacije okruglih stolova veoma je značajan za male sredine i opštine gde je neophodno podići svest o rodnoj ravnopravnosti” – izjavila je Gizela Crkvenjakov, Pokrajinska poslanica i članica ženske Parlamentarne mreže AP Vojvodine.

-,, Kikinda je treći grad po redu koji smo obišli, prošle nedelje smo bili u Žitištu, naredne nedelje u Subotici i u planu nam je dalji rad po Vojvodini i da pričamo sa ženama da trebaju da budu hrabrije, da rade na svom osnaživanju. Najčešći problemi kod žena ogledaju se u tome što nemaju hrabrosti da se same suoče sa svojim problemima, pa smo zato i danas ovde kako bi svim ženama objasnili da je cela suština u njihovoj hrabrosti i koraku da nešto učine u skladu sa mogućnostima” – rekla je Stanka Mihajlov, poslanica AP Vojvodine i članica Ženske parlamentarne mreže.

Tribina “Žene i mediji” važna je tema o kojoj treba pričati u cilju osnaživanja žena i kako bi se o rodnoj ravnopravnosti više pričalo istakla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinda:

-,, Mislim da su žene nedovoljno zastupljene u javnom prostoru, a imali smo pre nekoliko meseci tu priliku da razgovaramo i na slične teme gde smo konstatovali da ima mnogo izazova o kojima treba razgovarati, ali i da treba uložiti dosta energije kako bismo motivisali sve pripadnice lepšeg pola da nam se priidruže i da se aktiviraju kako bismo dale svoj lični doprinos. Izazovi se pre svega odnose na momente gde trebamo da se založimo da jedan veći broj žena bude zastupljen u političkom i javnom prostoru. U prethodnim mesecima, nažalost bili smo zastupljeni sa vrlo lošim javnim prezentovanjem žena i sekstističkim pristupom što je krajnje nedopustivo da žena bude marginalizovana u tom ili bilo kom drugom kontekstu, ili da dođu u situaciju da moraju da se brane same ili da ih neko drugi brani” – izjavila je Hrnjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *