September 23, 2021
društvo

“Sećanje na Dževa” – Kikinda Online News

U Galeriji Kikindskog Kulturnog centra otvorena je izložba radova nastalih na trećoj likovnoj koloniji u Banatskom Velikom Selu. Učešće na ovogodišnjoj koloniji uzelo je 14 umetnika akademskog renomea iz Kikinde, Subotice, Novog Sada i Beograda, ali i 7 samoukih ljubitelja slikarstva od kojih su 3 mlada talenta kojima je ovom kolonijom omogućeno umetničko uzdizadnje i edukacija na drugačijem nivou.

-,, Volim da crtam grafitom, a sa temperama se još uvek učim, to me je oduvek ispunjavalo. Ovo je prvi put da sam učestvovala na nekoj likovnoj koloniji, i kada sam se prvi put našla među poznate slikare, bila sam dosta stidljiva, ali sam se vremenom oslobodila. Imam nameru i dalje da se bavim slikarstvom, kao i da već sledeće godine učestvujem na koloniji. Tokom kolonije stekla sam dosta prijatelja, a nadam se da ću sresti i stare” – rekla nam je Tamara Komanov, učenica OŠ ,,Žarko Zrenjanin” iz Kikinde.

-,, Treća likovna kolonija održana je od 16. do 18. avgusta ove godine , učestvovalo je 24 slikara od čega 14 akademskih slikara, i zanimljivo je to što smo imali 3 učesnika koji su osnovci- dva iz Velikog Sela i jednog iz Kikinde. Treća likovna kolonija dobar je pokazatelj da ćemo nastaviti sa svojim radom, da se nećemo zadržati samo na tome, i u ime Udruženjalikovnih i književnih stvaralaca “Džev” zahvaljujem svim strukturama koje su pomogle ovu koloniju, kako gradskim, tako i seoskim, sponzorima, strukturama u Banatskom Velikom Selu” – izjavio je Marko Đaković, predsednik Udruženja likovnih i književnih stvaralaca “Džev”.

Likovna kolonija posvećena je Dušanu Kerkezu Dževu, rodom iz Banatskog Velikog Sela, čoveku širokih shvatanja i megalomanskih ideja. Tragičan kraj ovog slikarskog virtuoza ostavio je dubok ožiljak onima koji su ga voleli i poznavali, a slikarska kolonija koja se organizuje svake godine u Banatskom Velikom Selu mali je znak pažnje u sećanje na velikog umetnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *