September 20, 2021
društvo

Gran pri jubilarnog 10. festivala “Ta se pesma ljubav zove” Podgoričanki Milici Rakočević – Kikinda Online News

Deseti jubilarni dečiji Internacionalni festival muzike za decu “Ta se pesma ljubav zove” u organizaciji dečijeg hora “Čuperak” održan je sinoć pred prepunom salom Narodnog pozorišta. Takmičilo se 20 pesama, a učesnici su iz Slovenije, Hrvatske, Crne gore, BiH i Srbije svojim kompozicijama oduševili publiku. Gran pri jubilarnog 10. muzičkog festivala pripao je jedanaestogodišnjoj Milici Rakočević iz Podgorice za pesmu “To nije mala ljubav”.

-,, Ono na šta sam ja ponosna jeste da je dečiji hor “Čuperak” zajedno sa gradom Kikinda u kontinuitetu uspeo da održi ovaj festival što moramo priznati da nije lako. Moja iskustva gostovajući na drugim festivalima kažu da oni se obično organizuju na svaku drugu, treću godinu, i retki su gradovi koji ovako mogu da ih u kontinuitetu organizuju, a uglavnom su to i najveći festivali. Mislim da to ide u prilog onome što govorimo već pet godina unazad, da je kikindski festival dečijeg kulturnog stvaralaštva i izvođenja dečije muzike na najvišoj lestvici” – izjavila je Svetlana Milić, kompozitor i dirigent kikindskog hora “Čuperak” i idejni tvorac festivala.

Shodno jubileju, dodeljenje su i plakete zahvalnosti za scenski razvoj i doprinos razvoju festivala. Dobitnik jedne od počasnih plaketa bio je i Minja Subota.

-,, Svih ovih deset godina deca nas konstantno demantuju da je život tužan i ružan i komplikovan. Oni uvek ovde donesu lepu energiju, oplemene nas, i na taj način nam dokazuju da su udruženi i da žele da se udruže, a kada ih pesma udruži i kada oni cvrkuću toliko dugo, oni to rade na tako lep i suptilan način da njihova senzualnost dolazi do izražaja, a na taj način i nas odrasle upućuje na to šta su istinske vrednosti. U decu treba verovati, upravo zato što oni imaju pravo na svoje vreme koje tek dolazi. Grad Kikinda bio je glavni grad Balkana budući da je na ovom festivalu okupio šest Republika na jednom mestu gde su deca svoje umetničke darove prineli i zato ih treba podržati. Činjenica je da se ovde nalaze samo najbolji, a za žiri nije bilo komplikovano da donese odluku o najboljim, jer ti koji su najbolji, oni se najlakše izdvoje” – izjavio je pisac i stvaralac za decu Tode Nikoletić, jedan od članova žirija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *