September 22, 2021
društvo

Održana redovna godišnja Skupština kikindskog Opšteg Udruženja preduzetnika – Kikinda Online News

U prostorijama kikindskog Centra za stručno usavršavanje održana je redovna godišnja Skupština Opšteg udruženja preduzetnika Kikinde.

Siniša Pašić, ispred Udruženja preduzetnika izjavio je da je zadovoljan kako je prošla godina što se tiče samog preduzetništva:

-,, Problemi uvek postoje, ali mi smo uvek tu da ih usmerimo, da im pomognemo u rešavanju individualnih, od preduzetnika do preduzetnika. Ovu godinu smo prevazišli što se tiče i Mini sajma preduzetnika koji je bio nikad posećeniji i uspešniji, zahvaljujući gradskoj upravi, Regionalnoj privrednoj komori Vojvodine koji su nam mnogo pomogli što se tiče samih sredstava. Svi problemi sa kojima se preduzetnici susreću su uglavnom trenutne prirode, jer se zakoni menjaju, tako da smo mi tu da pomognemo svim preduzetnicima i ostalim licima kojima treba pomoć, bez obzira na to da li su članovi Udruženja ili ne. U svim segmentima poslovanja generalno fali radnika i radne snage, jer mislim da su upravo finansije glavni razlog i problem koje preduzetnici nude za radna mesta “ – izjavio je Pašić.

Uobičajna praksa kikindske lokalne samouprave jeste da njeni predstavnici prisustvuju redovnoj godišnjoj Skupštini kikindskog Udruženja preduzetnika, ali i kako bi pomogli preduzetnicima u rešavanju konkretnih problema sa kojima se susreću:

-,, Preduzetništvo je bitan deo ekonomije našeg grada, veoma je važno razvijati svaku granu privrede koja apsorbuje veliki broj zaposlenih, i koja stvara velike prihode. Moramo imati oslonac na sopstvene snage koji su upravo naši preduzetnici i sektor malih i srednjih preduzeća iz naše sredine. Ono što mi u svakom momentu pokušavamo i da na posredan način pomognemo preduzetnicima u našem gradu jeste njihovo povezivanje sa velikom privredom, jer ona sama po sebi, nema više onaj trend različitog sastava i sektora, već se bavi delatnostima zbog kojih su i otvorili svoj proizvodni pogon. Dodatna šansa za sektor preduzetništva kod nas jeste i naše susedstvo u Rumuniji iz prostog razloga zato što se i tamo desio odliv radne snage kako  stručne tako i zanatske “ – izjavio je Saša Tanackov ispred Gradske uprave.

Načelnik Severobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, izrazio je zadovoljstvo što kikindsko Udruženje preduzetnika svoj rad poboljšava iz godine u godinu:

-,, Država, Pokrajina i sam grad Kikinda pomažući preduzetnicima daju dodatni podsticaj za otvaranje novih radnji, kako trgovinskih, tako i uslužnih gde preduzetnici šire svoj biznis i tržište o čemu najbolje govore podaci gde su na Sajmovima preduzetnici bili nosioci širenja lepeze kako svojih proizvoda, tako i svojih kapaciteta u Kikindi što definitivno raduje da je ambijent za posao bolji nego što je bio u prethodnom periodu “ – istakao je Lukač.

Dugogodišnji predsednik Skupštine Udruženja preduzetnika doktor Dragan Rankov kaže da problemi nastaju usled nedostatka radne snage, pogotovo kada je u pitanju zdravstvo:

-,, Mnogo mi je žao što veliki broj ljudi iz moje profesije odlazi, iz domena ginekologije i akušerstva gde smo sa nekadašnjih 1600, spali na 400 porođaja. Ako dece nema u porodilištima, nema ih ni u vrtićima, ni u školama, a potom i na radnim mestima. Mladost je ta koja čini protez društva, nažalost, tu imamo velikih problema, iako se naša lokalna zajednica bori protiv toga“ – izjavio je Rankov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *