September 22, 2021
kultura

10. Evropska noć istraživača kroz znanje daje moć – Kikinda Online News

Čak dvadeset devet gradova širom zemlje, među kojima i Kikinda, pridružilo se naučnoj, jubilarnoj desetoj po redu noći posvećenoj istraživačima “Evropska noć istraživača” pod sloganom “Deseta noć, kroz znanje daje moć” u organizaciji Centra za promociju nauke. Tokom cele protekle nedelje aktivnosti u Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje bazirale su se na radioničarske aktivnosti poput “Upoznajemo velike umove”, “Origami BEAM”, “Istorijska bojanka”, “Zanimljive istorije”, izrađivanje figura od gline i drugo.

-,, Ovo je već deseti put da Centar za promociju nauke organizuje Noć istraživača, a kao i do sada, Centar za stručno usavršavanje je uzeo svoje učešće i jedan je od partnera. Cilj je da se deci, a i građanstvu približi nauka, tokom cele nedelje, a konkretno imali smo i u Muzeju radionice gde su prikazane sprave nastale u prošlosti, a koje i dan danas imaju primenu u savremenijem obliku” – izjavio je Lazar Tripinović Popov, stručni saradnik pri Centru za stručno usavršavanje.

-,, Pripala nam je čast da se finalni i konačni događaj u Muzeju koji se radi u saradnji sa kikindskim Centrom za stručno usavršavanje u okviru Evropske nedelje istraživača održava kod nas. Koncipiran je tako da smo iz muzejskog deopa izvukli deset zanimljivih predmeta koji se ili mogu videti na postavci ili su na depoima. Kada dođete u Muzej, vi uglavnom gledate predmete, ali ne znate kako oni funkcionišu, a mi smo hteli da pokažamo kako oni funkcionišu, koja je njihova namena, kako se njima rukuje i šta se dobija od njih, pa smo tako izložili žrvanj na kome su deca mogla da melju kukuruz, pisaću mašinu, stari radio iz sedamdeset godina, tegove za pecanje iz praistorije, rolju za molovanje zidova i drugo. Deci su svi ti predmeti bili izuzetno zanimljivi, kada imate radio koji treba da se okreće da bi se pronašao kanal, a usput nešto i šušti, to je njima jako zanimljivo”– rekao je Dragan Kiurski, kustos-pedagog pri kikindskom Muzeju.

-,, Ovo mi je prvi put da volontiram sa Noći istraživača i mogu reći da mi je zaista bilo veoma interesantno i fascinantno da su deca toliko zainteresovana da nauče kako se pre mleo kukur i žitarice, kako se peglala odeća kao i izrada nakita koji je držao odeću. Sam Muzej je veoma specifičan jer ima dosta radionica za decu, i ona su veoma zainteresovana za iste i mogu kroz ovakve radionice da se upoznaju sa starijim predmetima. Mislim da je danas daleko lakše živeti nego u prošlosti, jer imamo mnogo pomagala i tehnologija je dosta napredovala, što ima svoju pozitivnu ali i negativnu stranu”- rekao je volonter Narodnog muzeja, devetnaestogodišnji Stefan Popaživanov.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *