September 22, 2021
Uncategorized

Izložba u “Terri” kao omaž poslednjoj YU deceniji – Kikinda Online News

U Maloj galeriji Muzeja “Terra” otvorena je izložba pod nazivom “Poslednja YU decenija”. Ova izložba ima nameru da izdvoji i prikaže ostvarenja iz muzejske kolekcije koja se nalazi u depou, a koja sasvim reprezentativno ukazuje na fenomen skulptura osamdesetih godina, i na one umetnike koji su tih godina afirmisali novi odnos prema tretmanu forme, materijala, mase i prostora ujedno upućujući na drugačije shvatanje skulpture kao celovitog predmeta, te na njeno transformisanje ka instalaciji i prostornim postavkama:

,, Mislim da je naslov izložbe vrlo zanimljiv, ali i precizno odabran. 1982. godine “Terra” je počela da radi, a osamdeseta godina je poslednja decenija postojanja Jugoslavije. Taj prvi deo delovanja “Terre” bio je posvećen jugoslovenskim umetnicima i sva je sreća da se to tako desilo, jer je Slobodan Kojić već u samom startu znao da jedna kolonija za koju je on predviđao da će dugo da traje, znao je da u “Terru” treba da poziva ljude koji su afirmisani, antologijske ličnosti u našoj skulpturi, tako da u “Terrinom” fondu sada postoje relevantna, vajarska dela iz tog poslednjeg perioda Jugoslavije, a istovremeno je shvatio da jedan deo učesnika mora biti posvećen najaktuelnijim tendencijama i zbog toga “Terra” već toliko dugo traje. Nije uopšte beznačajno napraviti jednu ovakvu izložbu od dela koja su u fondu, i koja nismo u prilici da vidimo često i zbog toga, ovo je prva izložba gde se pokreću dva do tri puta godišnje izložbe i zbirke na određene teme, umetničke probleme i aktuelnosti, sa raznim varijacijama” – izjavio je Sava Stepanov, umetnik.

Gost našeg grada i izložbi u Muzeju “Terra” bio je i čuveni crnogorski vajar Pavle Pejović koji nam je otkrio da se sa zadovoljstvom vraća Kikindi:

,, Ovde sam prisutan najmanje 25 godina, kao i solista, a godinama sam dovodio i moje studente. Ovo je jedan vrlo inspirativan kutak i prava je sreća da ovako nešto postoji, jer ovde se vajar zaista oseća i uvažen i poseban. Ovo sve što se dešava u “Terri” je na ponos svetske umetnosti. Pozivam sve vaše sugrađane da dođu, a onda će svako od njih pronaći nešto za sebe, jer ovo je jedan izuzetan Muzej, koji je sam po sebi svedočanstvo jedne izuzetne energije kako sa strane umetnika, tako i sa ljudi koji su sve ovo organizovali” – izjavio je tom prilikom Pejović.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *