September 20, 2021

Čitanje priča sa konkursa “Nedelja stvaralaca evropske baštine” u Muzeju – Kikinda Online News

U kikindskom Narodnom Muzeju organizovano je čitanje priča sa konkursa “Nedelja stvaralaca evropske baštine” na kojem je svoje priče čitalo 11 mladih Kikinđana od ukupno 43 iz cele Srbije koliko se prijavilo na konkurs. Jedanaestoro Kikinđana primilo je i nagrade za doprinos u prezentaciji nasleđa našeg grada.

,,Muzej tokom cele godine radi sa mladim osobama i ima svoju grupu volontera koji pomažu i istražuju nasleđe. Danas smo tu zbog konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Muzejskim društvom Srbije, odnosno sekcijom za muzejsku edukaciju. Budući da sam ja koordinator te sekcije, na meni je bio zadatak da primim sve te radove i kao član žirija i da ih selektujem. Zadatak je bio da deca od 12-18 godina dođu u Muzej na neki lokalitet, izaberu nešto iz nasleđa što ih zanima, to opišu i fotografišu, a mogli su i da snime film. Radovi su poslati u Savet Evrope s obzirom na to da je Savet inicijator cele priče. Svi radovi iz Evrope i Srbije vidljivi su na sajtu Dana evropske baštine. Srbija je zemlja gde je ovaj program po prvi put sproveden, a od 43 rada, 11 radova pristiglo je iz Kikinde što je za nas veliki uspeh” – izjavio je Dragan Kiurski, muzejski pedagog i koordinator Muzejske sekcije.

Naši mladi sugrađani bavili su se Suvačom, starim zgradama, ali i misterioznim tunelima koji prolaze kroz Kikindu:

,, Mislim da je tema o kojoj sam pisala dosta intrigantna, jer mislim da mali broj naših sugrađana zna da u Kikindi postoje podzemni tuneli. To je ujedno bila moja inicijativa da o tome pišem za koje sam morala da izdvojim dosta vremena jer sam morala da pronađem ljude koji znaju nešto više o ovoj temi, kako bi mi i sami posvedočili o svojim iskustvima i dali autentičnost samom radu” – objasnila nam je Milica Vesin, učenica trećeg razreda kikindske Ekonomske škole.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *