July 29, 2021

“Ljubav piše memoare” : omaž ljubavi Joce Martinova prema svojoj supruzi Olgi – Kikinda Online News

U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” večeras je naš Kikinđanin Joca Martinov predstavio svoju knjigu “Ljubav piše memoare” kao omaž njegovoj porodici i svojoj velikoj ljubavi – supruzi Olgi:

,,Posle smrti moje supruge, sve ljude iz mog okruženja interesovalo je da saznaju ko je tu koga pronašao, da li sam ja pronašao svoju Olgu ili je Olga pronašla mene, i bio sam kod nekih svojih prijatelja čija je ćerka Benita sarađivala sa Žarkom Lauševićem koja me je i nagovorila da joj pričam kako je sve to izgledalo, odlomak jedan, drugi. Najlepši doživljaj iz 60 godina dugog braka jeste taj što smo dobili dva divna sina, za nas je bilo svetinja voditi računa o deci. Nikada se nismo posvađali, potukli, bilo je čarki “ja hoću, ona neću” ali ona je bila dosta strožija od mene. Njena najveća osobina bila je da sve mora biti pod konac, da sve bude čisto i jasno” – rekao je Martinov.

,,Mislim da je ova knjiga najlepši spomenik koji jedna žena može da dobije – spomenik u nekom umetničkom delu i te žene koje su ostale zabeležene u slikarstvu, književnosti ostale su večno da postoje a ovo je nešto što će večno da traje, nešto što je jako malo žena zaslužilo da dobije, ali ja bih rekla da ovu knjigu predstavlja Zavičajno odeljenje Biblioteke budući da je gospodin Joca Martinov iz Kikinde kao i njegova supruga. Njihov život i životna priča bila je veoma interesantna i ona se kreće od Velikog Sela preko Kikinde, do Beograda i ta lična istorija porodice Martinov, zatim porodice Starčević i njihovih predaka koji se pominju su vrlo značajne ličnosti Kikinde, a neki istorijski tok je od vremena pre Prvog Svetskog rata pa sve do današnjeg dana. U sklopu ove porodične sage i istorije koju nam autor iznosi mi imamo čitav niz interesantnih detalja o vremenu, prostoru u kome je živeo i radio bračni par Martinov. Žao mi je što autor nije dao više prostora značajnim ličnostima koje je lično poznavao i sa kojima se družio. Od njegove tetke do najvećih srpskih glumica poput Nevenke Ugrinove, zatim Žarka Lauševića, pa sinovca Paje Jovanovića za za koga je njegova tetka bila udata, ali zbog neiskustva u pisanju, on se više bazirao na svoju ličnu porodičnu istoriju koja će svakako biti zapamćena” – rekla je književnica Marija Tanackov.

Pored autora i književnice, o knjizi su govorili i publicista Dušan Dejanac i Milana Bajkin, moderator.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *