September 18, 2021

Blogdanove ,,Obloge od mastila” koje leče ljudsku dušu – Kikinda Online News

U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” u Kikindi najpopularniji literarni bloger Bogdan Stevanović predstavio je svoje dve knjige – ,,Obloge od mastila” i ,,Sa druge strane obloga”.
Pišući o temama koje su obeležile život modernog čoveka, Bogdan Stevanović daje odgovore na pitanja za kojima svako traga, a istovremeno nas podseća kako je najvažnije da pažljivo biramo poziciju iz koje ćemo posmatrati svet u nama i svet oko nas. Svaka njegova priča intimni je razgovor sa samim sobom, ali i s tobom koji obeshrabreno čekaš dugu posle kiše. Uz ove redove čitalac shvata koliko je lako da zaboravimo ali i da se zaboravljenog setimo, da prebolimo ali i da ponovo zavolimo, da zagrlimo sadašnjost ali i da u tom zagrljaju dočekamo budućnost.

Reči mogu biti lepe i ružne, istinite i lažne, ali samo prave reči mogu vratiti oku sjaj. Reči su čudesne, jer imaju moć da izleče dušu. Bogdan Stevanović ostavlja na papiru tragove mastila koji prate ritam njegovog srca i ne čini to da bi ostavio zapis o sebi i vremenu u kojem živi. Njegova misija je mnogo uzvišenija, a vođena je samo jednom željom – da otkucaje tog srca oseti svako ko bude čitao ove redove:

,, Prva knjiga je zapravo zbirka priča koja je pisana u proteklih deset godina, od momenta izdavanja, ne mogu reći da je sada tražena inspiracija za neku konkretnu knjigu, već je samo objedinjeno nešto što je jako dugo nastajalo među korice, a što se tiče druge knjige, inspiraciju nalazim u ljudima – oni me nekako najviše motivišu da mislim i o meni samom, o njima, o svetu u kom živimo jer mislim da ne može toliko da nas pogode vremenski uslovi, temperatura vazduha, koliko može da nas pogodi, ali i inspiriše druga ljudska duša. Shvatio sam da je trenutna situacija što se tiče izdavaštva u Srbiji vrlo “čupava” i nije me obeshrabrila ta činjenica d adanas nije lako izdati knjigu već sam shvatio samo da je moj cilj da trebam da ostanem pri onome što volim da radim, a to je pisanje. Pisao sam, pisao i pisao i kada su se nakupile priče shvatio sma da ih imam dovoljno objavim jedan blog, koji se počeo da raste i da ima neku svoju priču i život. Mislim da su to ljudi prepoznali jer je to jedan od prvih blogova koji je otvoreno krenuo da piše o ljubavi, prijateljstvu, međuljudskim odnosima, obično su se oni ranije vezavila za neke uske stvari poput kuvanja, mode i fotografije, a ne promišljanja o samom sebi ili o pisanju. Ja sam suprotnim putem došao do svoje knjige, sve je krenulo od interneta, pa je onda na red došla knjiga. Knjiga ,,Sa one strane obloga” nema zadnju stranu, odnosno koricu. Inspiraciju za tako nešto našao sam zato što ova knjiga sadrži dva poglavlja koja pričaju o vrlo sličnim stvarima, ali su napisane u dva različita stila. U poglavlju ,,Obloge” priče imaju esejistički pristup onome što govore, dok sam u poglavlju ,,Rane” pokušao da napravim jedan korak dalje u taj spisateljski zanat gde sam počeo da se igram sa likovima, događajima, putovanjima kroz vreme i situacijama u kojima se ti likovi nalaze, ali imaju jedan zajednički imenitelj – govore o onome što nas boli. Sa jedne strane definišemo ono što nas boli, a sa druge pokušavamo da nađemo lek za to što nas boli” – rekao je popularni Blogdan, a ono što je jedan od velikih gestova vredan pažnje pažnje prema onima kojima je to najneophodnije jeste i humanitarna akcija koju je pisac i bloger u dogovoru sa izdavačkom kućom ,,Vulkan” izneo – od svake prodate knjige 50 dinara namenjeno je deci oboleloj od karcinoma pri klinici ,,Nurdor” :

,,Nisam vodio evidenciju da li je to neko pre mene radio, vrlo verovatno i jeste i čuo sam da će neke knjige koje budu dolazile u budućnosti imati humanitarni karakter i nemam ja nikakav zakon na to da samo ja to smem da radim, ukoliko neko nađe inspiraciju da pokrene sličnu stvar ja bih uvek pružio ruku podrške za tako nešto. Ja sam dugogodišnji volonter Nurdora i oduvek mi je želja bila da bilo koji posao budem radio u životu, ne zaboravljam na te male heroje koji biju bitke sa rakom i eto, došla je mogućnost da objavim knjigu i u tom trenutku razgovaram sa svojom izdavačkom kućom koji su srdačno prihvatili tako nešto, iako sam ja isprva bio skeptičan u današnjem svetu kapitalizma da će jedna velika izdavačka kuća imati sluha za tako nešto, oni zaista jesu – oni se odriču 25 dinara, ja istovetno toliko tako da se 50 dinara, ko god kupi knjigu, preusmerava na Nurdor” – završava mladi autor za Kikinda Online News.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *