September 22, 2021

Predstavljene “najluđe storije iz naše istorije” Vlade Arsića u biblioteci ,,Jovan Popović” – Kikinda Online News

U kikindskoj biblioteci ,,Jovan Popović” veliki putnik, pisac i poznavalac čitavog regiona, Vlada Arsić predstavio je nesvakidašnje istorijske i savremene priče. Iako one mogu da posluže kao sjajna zabava, crtice iz ,,Neviđene Srbije” mnogo govore i o nama samima.

Osim što ćete uživati u zbirci anegdota od 89,99 priča , ovo je sigurno knjiga koju ćete najčešće prepričavati svojim poznanicima:


,,Knjiga ,,Neviđena Srbija” nije ni novinarstvo, književnost, čak ni esejistika, već nešto što je najpribližnije rubrici u ,,Politikinom zabavniku” – ,,Verovali ili ne” samo što se sve odnosi na Srbe i na Srbiju. Podaci su prikupljani godinama, i nije čak bilo ni u planu da se ukoriči, međutim, reč je o knjizi koja zaista privlači neverovatnu pažnju. Mislim da mi je ovo možda čak i 35. promocija knjige od Blaca do Beča, Kladova i Banjaluke i Zvornika i obuhvata neke od najneobičnijih stvari za koje sam ja kao dugogodišnji novinar i neko ko zaista voli da rudari po arhivama rekao: ovo je nemoguće”- rekao je autor, dodavši da je knjiga nastajala kada je tragajući za istorijskom građom za neke druge romane koje je do sada pisao, nailazio na neverovatne vinjete koje su dovoljno intrigantne za čitaoce:

,,Trudio sam se da izbegnem sva opšta mesta – u knjizi nema Đavolje varoši, Tesle, Pupina, pa čak ni ovog vašeg kikindskog mamuta Kike. Čitaoci koji budu čitali knjigu pronaći će podatke da smo imali samo jednog Srbina na čelu Katoličke crkve a posredstvom sultanije Mare jednog Srbina na čelu Vaseljanske patrijaršije, kakve su to veze Ludviga Van Betovena sa selom Golubinci kod Stare Pazove, da je Franc List svoj prvi javni nastup imao u jednom mestu blizu Zrenjanina ali i verodostojni podatak da je čuveni glumac Robert De Niro zaista prodavao paradajz i papriku na jednoj niškoj pijaci. U knjizi se nalazi priča i o kikindskoj najlepšoj ulici na svetu – Generala Drapšina, ali smo morali i da pomenemo čuvenog Pavla Hadži-Radžićkog koji je osim svoje veličine, bio i poznat po svojoj lucidnosti u brojnim naukama” – završava autor Vlada Arsić.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *