July 29, 2021

Uzbudljiva priča o prepoznatljivom ukusu kafe u Muzeju sve do 30. aprila,najavljene i radionice – Kikinda Online News

Večeras je u galeriji muzeja otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda pod nazivom “Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu” autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa. U okviru izložbe koja je otvorena sve do 30.aprila, posetioci su u prilici da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, da je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su tokom istorije ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa koristila kao lek, zašto je bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku ali i zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe.

Povod za realizaciju ove izložbe prema rečima autorke,jeste upravo taj što kafa u savremenom društvu nije samo okrepljujući napitak nego je i deo subkulture koja nas svakodnevno okružuje:

,,Mi o kafi ne znamo ama baš ništa, a ono jedino što znamo jeste to je zapravo kakvu kafu volimo, da li malo slađu, gorču, hoćemo li nes, ili domaću tursku. Priča o kafi je neverovatna čarobna priča o biljci koja raste u tropskim kišnim šumama Afrike i pronađena je u Etiopiji, i to kao žbunje, može se čak reći da raste i kao korov u nekom nižem tropskom sloju. Postoji i legenda da su kafu našle koze, da su brstile njeno lišće i jele njene bobice,a njihov pastir je primetio da su jako živahne i onda je i on probao kiselo zrno kafe i bacio u vatru nakon čega je osetio fini miris kafe i tako je krenula priča o kafi. Priča o kafi je priča o ljubavi, i o robovlasništvu i dan danas, priča o profitu, kafa je najprofitabilnija posle nafte. Kafa je osvojila ceo svet i Balkan a pre svega je služila kao hrana. Domoroci su je koristili u svojim ritualima i prilikom osvajačkih pohoda žvakali su njeno lišće i bobice su mešali sa životinjskom mašću i to im je davalo snagu i energiju. Kroz istoriju ona je imala i svoje korisne medicinske efekte, a danas ona je piće koja spaja ljude i koja se pije u privatnim i poslovnim situacijama kada se ljudi druže i razmenjuju prijateljstvo, tako da ćemo i mi večeras popiti jednu zajedničku kafu” – izjavila je Savić.

Kako je najavljeno iz kikindskog Muzeja, tokom trajanja izložbe u planu su i realizacije interaktivnih radionica za različite starosne grupacije.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *