July 29, 2021

Monodrama posvećena slavnom pesniku Dušanu Vasiljevu u Muzeju – Kikinda Online News

U Narodnom Muzeju večeras je završena izložba “U novoj državi-Velika Kikinda u godinama rata, prisajedinjenja i razgraničenja” i to na veoma poseban način. Prema rečima Dragana Kiurskog, pedagoga i kustosa u Narodnom Muzeju centralni lik ratnog perioda bio je pisac Dušan Vasiljev i njegovo stvaralaštvo pa je poslednje veče izložbe priređeno njemu u čast:

,, Ova izložba je trebala da se završi još pre dva dana, ali smo planirali da je još malo dopunimo i napravimo još neki dodatni program. S obzirom na to da je glavni lik u toj priči gde se zatvara Prvi Svetski rat bio i naš poznati pesnik Dušan Vasiljev, koji je vrlo mlad preminuo i koji je vrlo tragično preživeo Prvi Svetski rat, godine posle rata, prisajedinjenje i razgraničenje, odlučili smo da mu posvetimo ovo veče i da napravimo jedan muzejski teatar i jednu formu interpretacije u prvom licu. Naš dugogodišnji saradnik Danilo Stankić koji je plesač, glumac i član teatra ,,Gusani u magli” je večeras bio Dušan Vasiljev i kroz njegov lik, on zapravo priča jednu priču o sebi, ratu, i kako ga je on doživeo. U pesmi ,,Čovek peva posle rata” može se sagledati ceo život Dušana Vasiljeva ” – izjavio je Kiurski.

,,Ovo je jedan kratki monolog, autobiografija Dušana Vasiljeva tokom Prvog Svetskog rata, šta je on preživeo kada se rodio, pa sve do dana kada je preminuo u smislu da je on na neki način i živi eksponat na samoj izložbi, gde ja kao eksponat Dušana Vasiljeva pričam svoju,odnosno njegovu priču. Eksponat objašnjava samog sebe. Pesma ,,Čovek peva posle rata” generalno objašnjava i njegova osećanja, i celu situaciju Prvog Svetskog rata iz nekog njegovog ugla, ali i kroz tekst koji je smišljen za ovaj eksponat,mislim da će se dobro uklopiti sa njegovom pričom jer je pesma postavljena između nekih delova teksta, kako bi se bolje razumelo šta je to što je pisac hteo da kaže. Iskreno,koliko god se ja bavio scenom – i glumom i plesom i pevanjem, uvek mi je malo teže bilo da se bavim glumom,jer lično mislim da svu svoju emociju mogu bolje da iznesem kroz ples, ali iskreno se nadam da sam uradio dobar posao” – zaključio je Danilo Stankić.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *