June 21, 2021

Predavanje o velikanima u Biblioteci – Kikinda Online News

U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” održano je predavanje profesora Jovo Jarića, Vladana Đorđevića i Dragoslava Kuzmanovića  za učenike Tehničke škole iz Kikinde o osnovama mehanike, ali i o slavnim naučnicima Mihailu Petroviću Alasu i Milutinu Milankoviću koji su ostavili trag u istoriji i vremenu.

U razgovoru za Kikinda Online News Vladan Đorđević nam je rekao : ,, Teško je jako pričati o tome šta je ono što je nepoznato o svim tim ljudima, ja mislim da je istraženo gotovo sve, i kada su u pitanju njihovi život, ali i kada je u pitanju njihov rad. Ja sam govorio o Milutinu Milankoviću, ali ne znam zaista ništa posebno što do sada nije istraženo.  Svako predavanje treba prilagoditi slušaocima, u ovom slučaju to su bili učenici srednje škole, pričali smo malo o njegovom životu, ali i o njegovim malim naučnim doprinosima, jer njegovi naučni doprinosu su takvi da nisu dostupni nekoj široj javnosti, i ne bi bio naučnik vrhunskog kalibra da nije tako”.

Jovo Jarić, sa druge strane smatra da je nedovoljno vremena da se kaže sve ono što velikan   Mihailo Petrović Alas i zaslužuje.

,,Prvo, slučajno se pogodilo, da se ove godine obeležava 150. godina od njegovog rođenja i ovih dana, celokupna naša javnost, Srpska akademija nauka, Matematički institut, naša dijaspora i to na raznim mestima, sva sredstva javnog informisanja učestvuju u obeležavanju i to samo govori o kakvoj jednoj veličini je reč. On spada, prema svim našim pokazateljima, u 100 najvećih umova u istoriji Srbije. On je svetska ličnost , i kao takav, bez obzira što potiče iz svoga naroda, on je prevazišao te granice, i zaslužio velika priznanja”.

Foto: Kikinda Online NewsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *